równanie okręgu i stycznosc

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maciekcK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2008, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 4 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: maciekcK »

Witam, mam mały problem z zadaniem. Czy moglibyście mi pomóc?:)
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi współrzędnych jeśli
A=(2,0)
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: Vieshieck »

\(\displaystyle{ (x-2)^2+(y-2)^2=4}\)

ale niech lepiej ktoś potwierdzi
maciekcK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2008, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 4 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: maciekcK »

rozumiem że uznałeś ten punkt jako wspolrzedne srodka okręgu lecz to chyba błąd.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: piasek101 »

Masz dwie możliwości.

W obu środek leży na prostej x =2.

Oraz na :
a) y = 2

b) y=-2
maciekcK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 11 maja 2008, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 4 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: maciekcK »

a dla punktów 2,1?
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

równanie okręgu i stycznosc

Post autor: Vieshieck »

Środek to punkt (2,2) w moim wypadku Wtedy do obu osi mamy odległość 2, tyle samo jest też równy promień.
ODPOWIEDZ