Witam wszystkich, mam mały problem z zadankiem ;(
sprawdź czy punkty P M L leżą na jednej prostej
a) P=2,0 M=0,-1 L=4,2
b) P=1,0 M=0,-3 L=2,2
c) P=0,4 M=-2,0 L=-3,-2
jakie takie cos rozwiązac ( niech mi ktos wytlumaczy tak na chlopski rozum )
pozdr, z góry dzięki za pomoc
______
Zapoznaj się z Regulaminem, bo widzę, że nie wiesz jak poprawnie nazywać tematy. Pierwszy i ostatni raz zmieniłem.
jasny
Czy 3 punkty leżą na jednej prostej?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 14:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dwikozy
Czy 3 punkty leżą na jednej prostej?
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2006, o 17:53 przez porucznik_M_B, łącznie zmieniany 1 raz.
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Czy 3 punkty leżą na jednej prostej?
po pierwsze radzę poprawic temat bo może byc niebezpieczeństwo zakoszowania
a co do zadań to ustal na jakiej prostej leżą dwa punkty (bo jak wiadomo istnieje tylko jedna taka prosta)...
[podstaw wartości współrzędnych do równania y=ax+b -> wyjdzie ci ukłąd równań, z którego wyliczysz a i b]
i sprawdź czy trzeci też spełnia równanie prostej.
a co do zadań to ustal na jakiej prostej leżą dwa punkty (bo jak wiadomo istnieje tylko jedna taka prosta)...
[podstaw wartości współrzędnych do równania y=ax+b -> wyjdzie ci ukłąd równań, z którego wyliczysz a i b]
i sprawdź czy trzeci też spełnia równanie prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 1 raz
Czy 3 punkty leżą na jednej prostej?
y = ax + b ,więc np. 0= 2a + b i -1 = 0*a + b z tych dwoch zdan robisz uklad współrzędnych ,z którego wychodzi ci ,że b=-1 i a=1/2 . Więc powstaje ci funkcja y=1/2x -1. Pod ta funkcje wstawiasz wspolrzednego trzeciego punktu i sprawdzasz czy sie zgadza. Masz 2=4*1/2 -1 czyli 2=1 - sprzeczność czyli w pierwszym przypadku punkty nie leza na jednej prostej.
Pozostałe robisz tak samo.
Pozostałe robisz tak samo.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Czy 3 punkty leżą na jednej prostej?
Nawet nie trzeba układu równań, bo jest taki wzór na wyznaczenie prostej przechodzącej przez 2 różne punkty
\(\displaystyle{ y=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a}(x-x_a)+y_a}\)
Gdzie \(\displaystyle{ (x_a;y_a), (x_b;y_b)}\)-współrzędne punktów
\(\displaystyle{ y=\frac{y_b-y_a}{x_b-x_a}(x-x_a)+y_a}\)
Gdzie \(\displaystyle{ (x_a;y_a), (x_b;y_b)}\)-współrzędne punktów