współrzędne punktu- jednokładność

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ewelana56
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 20 wrz 2009, o 15:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zielone wzgórze
Podziękował: 5 razy

współrzędne punktu- jednokładność

Post autor: ewelana56 »

Punkt \(\displaystyle{ P'=(-9,b+1)}\) jest jednokładny do punktu \(\displaystyle{ P=(a-2,2)}\) względem punktu \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) w skali \(\displaystyle{ k=3}\). Znajdź liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), a następnie podaj współrzędne punktów \(\displaystyle{ P}\) i \(\displaystyle{ P'}\).
Ostatnio zmieniony 14 lut 2010, o 20:12 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

współrzędne punktu- jednokładność

Post autor: lukasz1804 »

Z definicji jednokładności mamy \(\displaystyle{ \vec{OP'}=k\cdot\vec{OP}}\). Stąd dostajemy \(\displaystyle{ [-9,b+1]=3[a-2,2]}\), tj. \(\displaystyle{ -9=3a-6}\) oraz \(\displaystyle{ b+1=6}\). Mamy zatem \(\displaystyle{ a=-1, b=5}\), czyli \(\displaystyle{ P=(-3,2), P'=(-9,6)}\).
ODPOWIEDZ