Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Post autor: 91patii »

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku, którego przekątne przecinają się w punkcie S. Oblicz długości przekątnych AC i BD oraz obwód L równoległoboku ABCD, gdy:
a) \(\displaystyle{ A=(3,8), B=(-1,4), S=(1,5)}\)
b) \(\displaystyle{ A=(-2,-4), D=(1,-8), S=(-3,0)}\)

Wiem jak obliczyc AC, BD w podpunkcie "A" i AC w podpunkcie "B"
Moglibyscie obliczyc obwód w obu podpunktach oraz BD w podpunkcie "B"

Z góry dzieki.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Post autor: piasek101 »

(S) jest środkiem AC i BD - z tego idzie całe zadanie - czyli wyznaczasz brakujące wierzchołki.

Co do obwodu to \(\displaystyle{ O_b=2|AB|+2|BC|}\) a długości odcinków liczysz ze znanego (mam nadzieję) wzoru.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Post autor: 91patii »

no tka....ale Nie mam podanego C w podpunkcie "a" a w podpunkcie "b" nie mam ani B ani C ( wspolrzednych) ktore sa mi potrzebne do obliczenia dlugosci odcinka ;>
moglabys mi powiedziec jak mam oblizyc te wspolrzedne ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Post autor: piasek101 »

Jak już pisałem - skoro znasz środek (S) odcinka AC, oraz jeden jego koniec (A) - to z faktu, że współrzędne środka są średnimi arytmetycznymi odpowiednich współrzędnych jego końców dostajesz drugi (jego współrzędne) koniec (C).
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Punkty A,B,C,D są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku

Post autor: 91patii »

nie wiem czy robiłam takiego typu zadanie wcześniej , mogłbyś mi obliczyc to ? Dzięki temu zrobię to zadanie i będę wiedziała na przyszłosc....będę bardoz wdzięczna.
ODPOWIEDZ