Punkty A (..) i C(..)
Punkty A (..) i C(..)
Punkty A=(\(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\),\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)) i C=(\(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\),\(\displaystyle{ \frac{9}{5}}\)) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD. Wyznacz:
a) równanie prostej zawierającej przekątną AC
b) równanie prostej zawierającej przekątną BD.
Prosze o rozwiązanie, bądź pomoc.
a) równanie prostej zawierającej przekątną AC
b) równanie prostej zawierającej przekątną BD.
Prosze o rozwiązanie, bądź pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Punkty A (..) i C(..)
a) równanie prostej AC,
liczymy współczynnik kier. tej prostej:
\(\displaystyle{ a= \frac{y _{2}-y _{1} }{x _{2}-x _{1} }}\)
Następnie policzysz to a, podstawiasz punkt A lub C, otrzymujesz równanie prostej.
b) Skorzystaj z własności rombu. Przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym.
Pzdr.
MM.
liczymy współczynnik kier. tej prostej:
\(\displaystyle{ a= \frac{y _{2}-y _{1} }{x _{2}-x _{1} }}\)
Następnie policzysz to a, podstawiasz punkt A lub C, otrzymujesz równanie prostej.
b) Skorzystaj z własności rombu. Przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym.
Pzdr.
MM.
Punkty A (..) i C(..)
Dzięki . podpunkt "a" zrobiony..
ale wciąż nie rozumiem podpunktu "b" , jakaś większa podpowiedz ?
ale wciąż nie rozumiem podpunktu "b" , jakaś większa podpowiedz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Punkty A (..) i C(..)
Tak jak w innym Twoim.
Szukana prosta przechodzi przez środek danego odcinka (zatem możesz go wyznaczyć) i jest prostopadła do wyznaczonej w punkcie (a).
Szukana prosta przechodzi przez środek danego odcinka (zatem możesz go wyznaczyć) i jest prostopadła do wyznaczonej w punkcie (a).
Punkty A (..) i C(..)
Tylko chodiz o to że ja nie mam podanych wierzcholkow C i D i kompletnie nie wiem jak to zrobic :/
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Punkty A (..) i C(..)
No nie masz dane, ale te punkty nie są nam potrzebne.
Policz środek odcinka AB. Następnie napisz równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej bok
AB. Aby wyliczyć wyraz wolny b tej prostej do wzoru tej funkcji wstaw współrzędne punktu, który
jest środkiem odcinka AB. Już jasne?
Pzdr.
MM.
Policz środek odcinka AB. Następnie napisz równanie prostej prostopadłej do prostej zawierającej bok
AB. Aby wyliczyć wyraz wolny b tej prostej do wzoru tej funkcji wstaw współrzędne punktu, który
jest środkiem odcinka AB. Już jasne?
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Punkty A (..) i C(..)
piasek101 tak masz rację, pomyliłem się.
Oczywiście, liczysz środek AC. Potem piszesz równanie prostej zawierającą odcinek AC, następnie równanie prostej prostopadłej do tej prostej i przechodzącej przez środek odcinka AC.
Pzdr.
MM.
Oczywiście, liczysz środek AC. Potem piszesz równanie prostej zawierającą odcinek AC, następnie równanie prostej prostopadłej do tej prostej i przechodzącej przez środek odcinka AC.
Pzdr.
MM.
Punkty A (..) i C(..)
I tak nie wiem ;( kompletnie nie rozumiem o czym wy mówicie, moglibyście zrobic ten podpunkt B ?
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Punkty A (..) i C(..)
Równanie prostej zawierającą przekątną BD ma postać
\(\displaystyle{ y= \frac{5}{7}x+ \frac{8}{5}}\)
Skąd taki wynik?
Policzyłem punkt przecięcia się przekątnych rombu
wyszedł mi
\(\displaystyle{ A=( \frac{7}{10} ; \frac{11}{10})}\)
Wyznaczyliśmy współczynnik kier. prostej zawierającą przekątną AC
\(\displaystyle{ a= \frac{7}{5}}\)
Warunek prostopadłości prostych:
\(\displaystyle{ a _{1} \cdot a _{2} =-1}\)
Stąd mamy, że współczynnik kierunkowy prostej zawierającą przekątną BD wynosi
\(\displaystyle{ a=- \frac{5}{7}}\)
Obie przekątne przechodzą przez punkt A, więc do wzoru funkcji
\(\displaystyle{ y= - \frac{5}{7}x+b}\)
Wstawiłem współrzędne punktu A i stąd takie rozwiązanie.
Mam nadzieje, że już Ci się wszystko rozjaśni.
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ y= \frac{5}{7}x+ \frac{8}{5}}\)
Skąd taki wynik?
Policzyłem punkt przecięcia się przekątnych rombu
wyszedł mi
\(\displaystyle{ A=( \frac{7}{10} ; \frac{11}{10})}\)
Wyznaczyliśmy współczynnik kier. prostej zawierającą przekątną AC
\(\displaystyle{ a= \frac{7}{5}}\)
Warunek prostopadłości prostych:
\(\displaystyle{ a _{1} \cdot a _{2} =-1}\)
Stąd mamy, że współczynnik kierunkowy prostej zawierającą przekątną BD wynosi
\(\displaystyle{ a=- \frac{5}{7}}\)
Obie przekątne przechodzą przez punkt A, więc do wzoru funkcji
\(\displaystyle{ y= - \frac{5}{7}x+b}\)
Wstawiłem współrzędne punktu A i stąd takie rozwiązanie.
Mam nadzieje, że już Ci się wszystko rozjaśni.
Pzdr.
MM.