Znajdz miare kata jaki tworza wektory jednostkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lalalala
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 lut 2010, o 12:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: asdf
Podziękował: 6 razy

Znajdz miare kata jaki tworza wektory jednostkowe

Post autor: Lalalala »

Znajdz miare kata jaki tworza wektory jednostkowe \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) jezeli wektory \(\displaystyle{ \vec{p}=2\vec{a}+\vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{q}=-4\vec{a}+5\vec{b}}\) sa do siebie prostopadle.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Znajdz miare kata jaki tworza wektory jednostkowe

Post autor: BettyBoo »

Ponieważ p i q są prostopadłe to znaczy, że \(\displaystyle{ \vec{p}\circ \vec{q}=0}\). Podstaw dane, rozpisz i znajdziesz szukany kąt.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ