Współrzędne punktu c
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubuskie
- Podziękował: 14 razy
Współrzędne punktu c
W układzie współrzędnych dane są punkty a:(1,2) i b:(5,2). wyznacz współrzędne pkt c dla którego pole trójkąta abc wynosi 2 i kąt acb ma 90 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Współrzędne punktu c
Wykorzystaj wzór na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot|det(\vec{AB},\vec{AC}|}\) oraz warunek prostopadłości wektorów \(\displaystyle{ \vec{CA}\circ\vec{CB}=0}\). Rozwiąż odpowiedni układ równań o niewiadomych współrzędnych punktu C.
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubuskie
- Podziękował: 14 razy
Współrzędne punktu c
Proszę o sprawdzenie
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}a_{1}&a_{2}&1\\b_{1}&b_{2}&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\5&2&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 4=2+5c_{2}+2c_{1}-10-c_{2}-2c_{1}}\)
\(\displaystyle{ 4=-8+4c_{2}}\)
\(\displaystyle{ c_{2}=3}\)
Nie wiem co dalej??
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}a_{1}&a_{2}&1\\b_{1}&b_{2}&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}1&2&1\\5&2&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 4=2+5c_{2}+2c_{1}-10-c_{2}-2c_{1}}\)
\(\displaystyle{ 4=-8+4c_{2}}\)
\(\displaystyle{ c_{2}=3}\)
Nie wiem co dalej??
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 3 sty 2010, o 23:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubuskie
- Podziękował: 14 razy
Współrzędne punktu c
Czy teraz dobrze??
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}a_{1}&a_{2}&1\\b_{1}&b_{2}&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}det\left[\begin{array}{ccc}b_{1}-a_{1}&b_{2}-a_{2}\\c_{1}-a_{1}&c_{2}-a_{2}\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}det\left[\begin{array}{ccc}4&0\\c_{1}-1&c_{2}-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}*4(c_{2}-2)-0*(c_{1}-1)}\)
\(\displaystyle{ c_{2}=3}\)
A co dalej?-- 10 lut 2010, o 22:50 --Proszę o sprawdzenie poprawności dalszych wyliczeń
\(\displaystyle{ \vec{CA}\circ\vec{CB}=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1;3-2)\circ(c_{1}-5;3-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1;1)\circ(c_{1}-5;1)=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1)*(c_{1}-5) + 1*1=0}\)
\(\displaystyle{ c^{2}_{1}-6c_{1}+7=0}\)
1) \(\displaystyle{ c_{1}=3+\sqrt{2}}\)
2) \(\displaystyle{ c_{1}=3-\sqrt{2}}\)
Współrzędne punktu C:
1) \(\displaystyle{ (3+\sqrt{2};3)}\)
2) \(\displaystyle{ (3-\sqrt{2};3)}\)
Czy dobrze zrobiłem to zadanie??
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\left[\begin{array}{ccc}a_{1}&a_{2}&1\\b_{1}&b_{2}&1\\c_{1}&c_{2}&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}det\left[\begin{array}{ccc}b_{1}-a_{1}&b_{2}-a_{2}\\c_{1}-a_{1}&c_{2}-a_{2}\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}det\left[\begin{array}{ccc}4&0\\c_{1}-1&c_{2}-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ 2=\frac{1}{2}*4(c_{2}-2)-0*(c_{1}-1)}\)
\(\displaystyle{ c_{2}=3}\)
A co dalej?-- 10 lut 2010, o 22:50 --Proszę o sprawdzenie poprawności dalszych wyliczeń
\(\displaystyle{ \vec{CA}\circ\vec{CB}=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1;3-2)\circ(c_{1}-5;3-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1;1)\circ(c_{1}-5;1)=0}\)
\(\displaystyle{ (c_{1}-1)*(c_{1}-5) + 1*1=0}\)
\(\displaystyle{ c^{2}_{1}-6c_{1}+7=0}\)
1) \(\displaystyle{ c_{1}=3+\sqrt{2}}\)
2) \(\displaystyle{ c_{1}=3-\sqrt{2}}\)
Współrzędne punktu C:
1) \(\displaystyle{ (3+\sqrt{2};3)}\)
2) \(\displaystyle{ (3-\sqrt{2};3)}\)
Czy dobrze zrobiłem to zadanie??