Dany jest punkt \(\displaystyle{ A=(1,2)}\).
Znajdź równanie prostej , która przechodzi przez punkt A i tworzy z dodatnimi półosiami układu współrzędnych trójkąt o polu równym \(\displaystyle{ 4,5}\).
Proszę o wskazówki
wyznaczenie wzoru prostej
- EnsamVarg
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
- Pomógł: 30 razy
wyznaczenie wzoru prostej
Podstawa trojkata to odcinek od poczatku ukladu wspolrzednych do przeciecia sie wykresu prostej z osia OX. (miejsca zerowego). Wysokosc trojkata - odcinek od poczatku ukladu do przecieca sie wykresu z osia OY.
y=ax+b. Szukamy a i b.
Zapisz pole trojkata przy pomocy a i b. Wykorzystujac dodatkowo warunek o przechodzeniu prostej przez dany punkt, znajdziesz a i b.
y=ax+b. Szukamy a i b.
Zapisz pole trojkata przy pomocy a i b. Wykorzystujac dodatkowo warunek o przechodzeniu prostej przez dany punkt, znajdziesz a i b.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 15 paź 2009, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 1 raz
wyznaczenie wzoru prostej
Odświeżę temat, bo nie ma odpowiedzi a mam podobny problem. Sam wpadłem na to co powiedział EnsamVarg, ale mi nie wychodzi. Jak to należy zrobić bo wychodzi mi zbyt wiele zmiennych i w sumie nie da się tego wyliczyć.
- EnsamVarg
- Użytkownik
- Posty: 226
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
- Pomógł: 30 razy
wyznaczenie wzoru prostej
Dwie niewiadome: a i b. Podstawa trojkata ma dlugosc -b/a, a wysokosc b, wyrazamy pole w tych zmiennych, otrzymujac pierwsze rownanie. A drugie z warunku przechodzenia linii przez punkt.