Dany jest równoległobok ABCD o wierzchołkach:
A=(-3,1)
B=(6,-2)
C=(10,1)
D=(1,4)
Napisz równania prostych , w których zawarte są:
a) Przekątne równoległoboku
b) Wysokości wychodzące z wierzchołka D
Dany jest równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Dany jest równoległobok
Równanie prostej: \(\displaystyle{ y-y_1= \frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}(x-x_1)}\)
a) Napisz równania prostych \(\displaystyle{ \left|BD \right|}\) i \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\) , korzystając ze wzoru.
b) Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\) , a potem równanie prostej prostopadłej (współczynniki a przeciwne i odwrotne) przechodzącej przez pkt D.
a) Napisz równania prostych \(\displaystyle{ \left|BD \right|}\) i \(\displaystyle{ \left| AC\right|}\) , korzystając ze wzoru.
b) Napisz równanie prostej \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\) , a potem równanie prostej prostopadłej (współczynniki a przeciwne i odwrotne) przechodzącej przez pkt D.
Dany jest równoległobok
A mógłby ktoś mi to jakoś już pokazać z podstawieniem bo ja kompletna noga jestem z matmy:) Z wytłumaczeniem dlaczego to podstawił w to akurat miejsce bym był bardzo wdzieczny:)
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Dany jest równoległobok
Pokażę na przykładzie równania \(\displaystyle{ \left|AB \right|}\).
\(\displaystyle{ A=(-3,1) B=(6,-2) \\
y-1= \frac{-2-1}{6+3}(x+3) \\
y-1= -\frac{3}{9}(x+3) \\
y-1=- \frac{1}{3}x-1 \\
y=- \frac{1}{3}x-1+1 \\
y=- \frac{1}{3}x}\)
\(\displaystyle{ A=(-3,1) B=(6,-2) \\
y-1= \frac{-2-1}{6+3}(x+3) \\
y-1= -\frac{3}{9}(x+3) \\
y-1=- \frac{1}{3}x-1 \\
y=- \frac{1}{3}x-1+1 \\
y=- \frac{1}{3}x}\)