znajdź rzut prostokątny wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

znajdź rzut prostokątny wektora

Post autor: Marta99 »

znajdź rzut prostokątny wektora \(\displaystyle{ \vec{a} = [2,1,2]}\) na płaszczyzne \(\displaystyle{ \pi : x+ 2y +z =0}\)
crimlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 39 razy

znajdź rzut prostokątny wektora

Post autor: crimlee »

wektor normalny płaszczyzny to:

\(\displaystyle{ \vec{n} = [1,2,1]}\) zatem możesz znaleźć kąt między tym wektorem a wektorem \(\displaystyle{ \vec{a}}\) a dalej pokombinuj
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

znajdź rzut prostokątny wektora

Post autor: Marta99 »

Wystarczy więc tylko obliczyć iloczyn wektorowy między nimi ??
Awatar użytkownika
kamilrun
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 31 paź 2009, o 10:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 5 razy

znajdź rzut prostokątny wektora

Post autor: kamilrun »

też chciałbym znać odpowiedź na pytanie wyżej jeśli by ktoś umiał pomóc.
ODPOWIEDZ