napisz rownanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adrianu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 29 maja 2009, o 13:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

napisz rownanie prostej

Post autor: adrianu »

napisz rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkty P(1,0,2) i prostopadlej do prostaj

l: 2x-y-z=0
x+3z-1=0-- 10 lut 2010, o 15:51 --\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\2&-1&-1\\1&0&3\end{array}\right]= -3,-7,1}\)

pozniej


-3(1)-7(0)+2+D=0
D=1

rownanie ma postac -3x+z+1=0


moglby ktos napisac czy to jet dobrze
ODPOWIEDZ