Równanie parametryczne prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: h3X »

Proszę o wskazówki do zadania:

Napisać równanie parametryczne prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,2,3)}\) i prostopadłej do wektorów \(\displaystyle{ \vec{a}=(-1,0,2), \vec{b} =(2,1,-1)}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: Gacuteek »

Użyj iloczynu wektorowego do znalezienia wektora kierunkowego szukanej prostej.. reszta to już tylko podstawienie do wzoru..
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: h3X »

Gdy obliczę iloczyn wektorowy, to do jakiego wzoru mam podstawić ten iloczyn wraz z punktem P?

Iloczyn wektorowy wyniósł: \(\displaystyle{ (-2,5, -1)}\)
Czy równanie więc będzie takie?
\(\displaystyle{ x=1+2t

y=2-5t

z=3+t}\)
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: Gacuteek »

coś ze znakami nie tak... popraw to .
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: h3X »

\(\displaystyle{ x=1-2t

y=2+5t

z=3-t}\)


Teraz jest okej?
Awatar użytkownika
Gacuteek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1075
Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie parametryczne prostej

Post autor: Gacuteek »

warto dopisać że \(\displaystyle{ t\in \mathbb{R}}\)
nie sprawdzałem poprawności obliczenia iloczynu wektorowego. zakładam że jest dobrze.
ODPOWIEDZ