Wektory - wyznacz, wykaż

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dawids13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łopuszno
Podziękował: 11 razy

Wektory - wyznacz, wykaż

Post autor: dawids13 »

Witam

Mam problem z jednym zadaniem ;/ mianowicie:

"W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ \vec{AB} = \vec{c}, \vec{BC} = \vec{a}, \vec{CA} = \vec{b}}\)

a) Wyznacz w zależności od \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b} i \vec{c}}\) wektory \(\displaystyle{ \vec{AM}, \vec{BN}, \vec{CP}}\), gdzie M, N, P są odpowiednio środkami boków BC, AC, AB.

b) Wykaż, że \(\displaystyle{ \vec{AM} + \vec{BN} + \vec{CP} = \vec{0}}\)
ODPOWIEDZ