Obrót ukladu wspólrzednych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dany.1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 lut 2010, o 19:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Obrót ukladu wspólrzednych

Post autor: dany.1986 »

Witam mam zadanie na temat obrotu. Znalezc koordynaty punktu p=\(\displaystyle{ [0 1 0]^{T}}\) w nowym ukladzie wspólrzednym zdefiniowanym przez obrót oryginalnego ukladu wspolrzednego. Katy obrotu to alfa=30, beta=60, gamma=45. Obrót ma byc przeprowadzony najpierw wokól osi x(o 35 stopni), potem osi y( o 60 stopni) i na koncu osi z( o 45 stopni). Moze mi ktos wytlumaczyc to zadanie? Niby odpowiedz jest taka sama co dla obrotu samego punktu p przez te same katy. Dlaczego?
ODPOWIEDZ