Podzbiór płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
placebo_domingo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koronowo

Podzbiór płaszczyzny

Post autor: placebo_domingo »

Za pomocą nierówności opisano pewien podzbiór płaszczyzny. Które z punktów" A=(-3,2) B=(-1,-8), C= (0,1/2), D=(3/2,10) należą do opisanego obszaru?
a) \(\displaystyle{ \begin{cases} x<2y\\ x+y>0 \end{cases}}\)
b)\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x \ge -1\\y>0\\2x +1/2y \ge -1 \end{array}}\)
c) y>0 LUB x+y=0

Pytanie jak to zrobić. Domyslam sie ze podstawic x i y ale czy we wszystkich? np w pierwszm by było
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3<4\\ -3+2>0 \end{cases}}\)
Ale czy to tak samo z kazdym punktem ABCD i we wszystkich równaniach? Do czego mam dojśc? Czy jesli jakis punkt nie bedzie sie zgadzał z równaniem to nie należy do płaszczyzny?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Podzbiór płaszczyzny

Post autor: Crizz »

placebo_domingo pisze: Ale czy to tak samo z kazdym punktem ABCD i we wszystkich równaniach? (...) Czy jesli jakis punkt nie bedzie sie zgadzał z równaniem to nie należy do płaszczyzny?
Do podzbioru płaszczyzny. Ciężko też nazwać układ nierówności równaniem, ale niech będzie.

Tak samo. Na tym własnie polega pomysł z geometrią analityczną.
ODPOWIEDZ