rownanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Crauz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 5 razy

rownanie okręgu

Post autor: Crauz »

witam wszystkich:)
mam takie zadanko do rozwiazania :Napisz równanie okręgu, którego środek znajduje się na prostej k przechodzącego przez punkty A i B, jeśli:
a) k : y = -2x-2 A=(5,10) B=(3,12)
wwzystko byłoby dobrze gdyby nie to zemam je rozwiązac trzema sposobami
dwema zrobiłem..
pierwszy jako odleglosc S od B i A i mam układzik rownań
drugi rownanie prostych prostopadlych
no a trzeciego nie wiem i dlatego prosze o pomoc...


jest jeszcz podpunkt b ktory nie zbyt mi wychodzi...
k : y = x-5 A=(7,4) B= (-5,-12) (polecenie takie samo jak w pierwszym)
tu nic mi nie wychodzi , prosiłbym o zrodienie równiez 3 sposobqami jezeli istieje taka mozliwośc...
z góry dziękuje..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

rownanie okręgu

Post autor: piasek101 »

To co nie wychodzi (przecież wiesz jak robić) -

\(\displaystyle{ S(x_S; x_S-5)}\) i porównujesz odległości od danych punktów.
ODPOWIEDZ