Rzut punktu na płaszczyznę
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rzut punktu na płaszczyznę
Piszesz równanie prostej prostopadłej do tej płaszczyzny i przechodzącej przez punkt P. Rzutem jest punkt wspólny tej prostej i płaszczyzny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Rzut punktu na płaszczyznę
jak to zrobić to wiem, ale pasowałoby mi wzory.. bo na pewno są jakieś inne przez to że dochodzi "z" w punkcie P i w równaniu..
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rzut punktu na płaszczyznę
Nie zrozumiałam w ogóle co tu chciałeś powiedzieć Zapytaj jeszcze raz, ale poproszę wersje dla blondynki..Coldiee pisze:jak to zrobić to wiem, ale pasowałoby mi wzory.. bo na pewno są jakieś inne przez to że dochodzi "z" w punkcie P i w równaniu..
Pozdrawiam.
Rzut punktu na płaszczyznę
heh
wiedziałbym jak to zrobić gdyby punkt miał współrzędne P:(x,y) a równanie było by Ax+By+C=0.. a tak to tu mam P:(x,y,z) a równanie Ax+By+Cz+D=0
wiedziałbym jak to zrobić gdyby punkt miał współrzędne P:(x,y) a równanie było by Ax+By+C=0.. a tak to tu mam P:(x,y,z) a równanie Ax+By+Cz+D=0
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rzut punktu na płaszczyznę
Wiesz jak wygląda prosta w postaci parametrycznej? No to napisz jej równanie korzystając z tego, że jej wektorem kierunkowym jest wektor normalny podanej płaszczyzny, a punktem, który na niej leży jest podany punkt P.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Rzut punktu na płaszczyznę
a można jeszcze jakąś podpowiedź?
przepraszam że tak męczę ale siedzę przed matmą dzisiaj już jakiś czas i powoli wysiadam a to muszę zrobić
przepraszam że tak męczę ale siedzę przed matmą dzisiaj już jakiś czas i powoli wysiadam a to muszę zrobić
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Rzut punktu na płaszczyznę
Heh no już tak podpowiedziałam, że bardziej się nie da...teraz mogę tylko rozwiązać
Równanie prostej, której wektorem kierunkowym jest \(\displaystyle{ [2,-1,3]}\) i która zawiera punkt \(\displaystyle{ P(0,1,3)}\) w postaci parametrycznej wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t\\ y=-t+1\\ z=3t+3\\ t\in\mathbb{R}\end{Cases}}\)
Znalezienie punktu wspólnego tej prostej i podanej płaszczyzny polega na rozwiązaniu układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t\\ y=-t+1\\ z=3t+3\\ 2x-y+3z-1=0 \end{Cases}}\)
Chyba sobie z tym już poradzisz??
Pozdrawiam.
Równanie prostej, której wektorem kierunkowym jest \(\displaystyle{ [2,-1,3]}\) i która zawiera punkt \(\displaystyle{ P(0,1,3)}\) w postaci parametrycznej wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t\\ y=-t+1\\ z=3t+3\\ t\in\mathbb{R}\end{Cases}}\)
Znalezienie punktu wspólnego tej prostej i podanej płaszczyzny polega na rozwiązaniu układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=2t\\ y=-t+1\\ z=3t+3\\ 2x-y+3z-1=0 \end{Cases}}\)
Chyba sobie z tym już poradzisz??
Pozdrawiam.