Dany środek i punkty (?!) okręgu, znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kseon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 3 razy

Dany środek i punkty (?!) okręgu, znajdź równanie okręgu

Post autor: Kseon »

Nie rozumiem treści merytorycznej zadania szczególnie w momencie gdy są wspominane te punkty, przedstawiam treść:

Środek okręgu przechodzącego przez punkty A=(3,0) i B=(0,1) należy do prostej y=x+2. Znajdź równanie tego okręgu.

Dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
dee_jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

Dany środek i punkty (?!) okręgu, znajdź równanie okręgu

Post autor: dee_jay »

Ale czego nie rozumiesz?
Musisz znaleźć równanie okręgu, czyli potrzebujesz promień i środek.
Punkty: \(\displaystyle{ A=(3,0) i B=(0,1)}\) leżą na okręgu.
I wiesz że środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ y=x+2}\), czyli:

\(\displaystyle{ O(x,x+2)}\)

z odległości wyliczysz x:

\(\displaystyle{ |BO|=|AO|}\)

a promień to już nie problem:)
Kseon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 3 razy

Dany środek i punkty (?!) okręgu, znajdź równanie okręgu

Post autor: Kseon »

Dzięki za pomoc, już wszystko jasne.
ODPOWIEDZ