Figury podobne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Figury podobne

Post autor: 91patii »

Uzasadnij, ze prostokąty \(\displaystyle{ ABCD}\) i \(\displaystyle{ KLMN}\), gdzie
\(\displaystyle{ A=(-2,-1) , B=(3,-1), C=(3,1), D=(-2,1), K=(-4,0), L=(6,0), M=(6,-4), N=(-4,-4)}\)
są podobne? podaj skalę podobieństwa.
Ostatnio zmieniony 6 cze 2015, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: nazwa tematu!
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Figury podobne

Post autor: Chromosom »

Narysuj to w układzie współrzędnych przede wszystkim .Kiedy figury są podobne?
ODPOWIEDZ