Katy miedzy wektorami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
imech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 lut 2010, o 10:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k.Olsztyna

Katy miedzy wektorami

Post autor: imech »

Mam układ współrzędnych x,y,z i wektory \(\displaystyle{ \vec a=[ax,ay,az]}\) i \(\displaystyle{ \vec b=[bx,by,bz]}\).
Kat miedzy a i b w przestrzeni (gamma) znajdę z \(\displaystyle{ cos \gamma= \frac{\vec a \cdot \vec b}{|\vec a|\cdot|\vec b|}}\)

Potrzebuje obliczyć:
1. kat alfa miedzy wektorami w płaszczyźnie pionowej.
2. kat beta miedzy wektorami w płaszczyźnie poziomej.

Dostałem wskazówkę, ze przybliżeniu:
\(\displaystyle{ \gamma^2 = \alpha^2 + \beta^2}\)

Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 5 lut 2010, o 12:43 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ