Wyznaczyć równanie powierzchni otrzymanej przez obrót krzywej
\(\displaystyle{ \begin{cases} y^{2}-2z^{2}=4 \\ x=0 \end{cases}}\)
wokół osi OZ i OY.
Mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić i jaka powierzchnia z tego wyjdzie?
Powierzchnia otrzymana przez obrót krzywej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lokalizacja
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Powierzchnia otrzymana przez obrót krzywej
\(\displaystyle{ OZ:}\)
odległość dowolnego punktu tej powierzchni od osi \(\displaystyle{ OZ}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}}\). W szczególności, dla \(\displaystyle{ x=0}\) z równania hiperboli mamy, że ta odległość jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{y^2}=\sqrt{4-2z^2}}\). Zatem \(\displaystyle{ x^2+y^2=4-z^2}\) jest równaniem powstałej powierzchni (jest to, jak widać, hiperboloida dwupowłokowa).
Obrót wokół \(\displaystyle{ OY}\) analogicznie.
Pozdrawiam.
odległość dowolnego punktu tej powierzchni od osi \(\displaystyle{ OZ}\) to \(\displaystyle{ \sqrt{x^2+y^2}}\). W szczególności, dla \(\displaystyle{ x=0}\) z równania hiperboli mamy, że ta odległość jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{y^2}=\sqrt{4-2z^2}}\). Zatem \(\displaystyle{ x^2+y^2=4-z^2}\) jest równaniem powstałej powierzchni (jest to, jak widać, hiperboloida dwupowłokowa).
Obrót wokół \(\displaystyle{ OY}\) analogicznie.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 30 sty 2010, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lokalizacja
Powierzchnia otrzymana przez obrót krzywej
szkoda, że tak późno bo dziś dostałem dokładnie takie samo zadanie na egzaminie.;]
ale poza nazwaniem powierzchni chyba sobie poradziłem...
ale poza nazwaniem powierzchni chyba sobie poradziłem...