Długość wysokości opuszczonej z wierzchołka O
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Długość wysokości opuszczonej z wierzchołka O
wyznaczyć dł. wysokiści opuszczonej z wierzchołka O w czworościanie OABC , gdzie A=(1,0,0) B=(0,3,0) C=(0,0,3)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 2 lut 2010, o 21:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Długość wysokości opuszczonej z wierzchołka O
przepisałem dobrze..jakoś musi się dać..ale brak pomysłu
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Długość wysokości opuszczonej z wierzchołka O
No nie da się. Z tym danych, które masz to możesz co najwyżej policzyć pole trójkąta znajdującego się w podstawie tego czworościanu. Objętości już nie policzysz, nie wspominając o wyznaczeniu wysokości z wierzchołka O.-- 4 lutego 2010, 22:30 --Stop, cofam to co napisałem powyżej. Da się to zrobić. Policz najpierw długość jednego z boków tego czworościanu. A wysokość można policzyć z Pitagorasa.