Pole figury opisanej układem nierówności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Pole figury opisanej układem nierówności

Post autor: Lbubsazob »

Dany jest układ nierówności \(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+y ^{2}-6y \le 0 \\ x ^{2}-6x+y ^{2}-6y \le 9 \end{cases}}\) . Oblicz pole tej figury.

Domyślam się, że to są dwa koła, ale nie wiem, jak wyznaczyć ich część wspólną.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Pole figury opisanej układem nierówności

Post autor: BettyBoo »

Zapisz równania okręgów w standardowej postaci.

Pozdrawiam.
mateusz_rad
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 295
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 44 razy

Pole figury opisanej układem nierówności

Post autor: mateusz_rad »

Część wspólna to obszar w którym te dwa okręgi będą się pokrywać /nachodzić na siebie/.


Tu masz więcej info na ten temat


Pzdr.
MM
ODPOWIEDZ