1. Dla jakich wartości a prosta \(\displaystyle{ y=ax-5}\) przecina okrąc \(\displaystyle{ x ^{2} + y ^{2} =5}\)
2.Dla jakiej wartości t okrąg o środku \(\displaystyle{ (t;0)}\) i r=1 ma co najmniej jeden punkt wspólny z prostą \(\displaystyle{ y=2x}\)
Nie mogę się za to zabrac, serio. W 1-szym myślałam o układzie równań, nawet zrobiłam parke, ale jak widac dział 'odpowiedzi' potrafi obalić nawet najmniejszy sukcesik.
Równanie prostej i okręgu
Równanie prostej i okręgu
Ostatnio zmieniony 3 lut 2010, o 22:25 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu i zapisu
Powód: Poprawa nazwy tematu i zapisu
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Równanie prostej i okręgu
Taki farfocel mały to zaraz pojawi się przy Twoim profilu, jeśli zapis taki jak powyższy stosował będziesz. W czerwieni - dodam.
Co do zadań - w pierwszym wyznacz równanie okręgu w dwóch postaciach: \(\displaystyle{ y=\pm\sqrt{5-x^2}}\) i przyrównaj do prostej, w drugim analogicznie, tylko weź pod uwagę fakt, że środek okręgu znajduje się gdzieś niżej, i właśnie taką wartość obniżenia musisz dobrać, żeby równanie było rozwiązywalne - coś w stylu "podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru"
Co do zadań - w pierwszym wyznacz równanie okręgu w dwóch postaciach: \(\displaystyle{ y=\pm\sqrt{5-x^2}}\) i przyrównaj do prostej, w drugim analogicznie, tylko weź pod uwagę fakt, że środek okręgu znajduje się gdzieś niżej, i właśnie taką wartość obniżenia musisz dobrać, żeby równanie było rozwiązywalne - coś w stylu "podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru"