Mam 2 uklady rownan :
1 uklad :
\(\displaystyle{ x=1+2 t_{1}}\)
\(\displaystyle{ y=1- t_{1}}\)
\(\displaystyle{ z=1+3 t_{1}}\)
2 uklad:
\(\displaystyle{ x= t_{2}}\)
\(\displaystyle{ y=-1+2 t_{2}}\)
\(\displaystyle{ z=2- t_{2}}\)
I znowu pojawia sie pytanie, co tutaj mam zrobic?
Znaleźć wzajemne położenia prostych zadanych równaniami
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Znaleźć wzajemne położenia prostych zadanych równaniami
Sprawdzasz, czy podane proste mają punkt wspólny, czyli rozwiązujesz układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1+2 t_{1}=t_{2} \\ 1- t_{1}=-1+2t_{2} \\ 1+3 t_{1}=2-t_{2} \end{cases}}\)
Powyższy układ ma rozwiązanie (\(\displaystyle{ t_{1}=0,t_{2}=1}\)), co oznacza, ze proste się przecinają.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1+2 t_{1}=t_{2} \\ 1- t_{1}=-1+2t_{2} \\ 1+3 t_{1}=2-t_{2} \end{cases}}\)
Powyższy układ ma rozwiązanie (\(\displaystyle{ t_{1}=0,t_{2}=1}\)), co oznacza, ze proste się przecinają.