Prosta i równanie okęgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Prosta i równanie okęgu

Post autor: Lbubsazob »

Dany jest okrąg o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+y^{2}+6y=16}\) i prosta \(\displaystyle{ y=mx+2m-5}\) . Wykaż, że dla każdej wartości parametru m prosta l ma z okręgiem dokładnie 2 punkty wspólne.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Prosta i równanie okęgu

Post autor: JankoS »

Czyli dla każdej wartości parametru m układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+y^{2}+6y=16 \\ y=mx+2m-5\end{cases}}\) ma dokładnie dwa rozwiązania. Np y z drugiego podstawiamy do pierwszego i liczymy dla jakch m delta jest dodatnia.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Prosta i równanie okęgu

Post autor: Lbubsazob »

A gdyby ten okrąg miał 1 punkt wspólny z prostą, to ten sam układ ma 1 rozwiązanie?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Prosta i równanie okęgu

Post autor: JankoS »

Tak. Wtedy delta ma się równać 0.
ODPOWIEDZ