1. Znaleźć przedstawienie parametryczne prostej będacej cześcią wspolną płaszczyzn:
\(\displaystyle{ x+3y+z-3=0}\) i \(\displaystyle{ x+5y+2z-5=0}\).
2. Znalezc przedstawienie prostej przechodzacej przez punkt wspolny prostej \(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=2+2t \\ z=1-t \end{cases}}\) i plaszczyzny \(\displaystyle{ x+y+2z-3=0}\) i prostopadłej do tej płaszczyzny.
2 zadania z R3
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WaWa
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
2 zadania z R3
1) rozwiąż ten układ równań
2) znajdź punkt wspólny podanej prostej i płaszczyzny (czyli rozwiąż układ równań); ponieważ szukana prosta jest prostopadła do płaszczyzny, to jej wektor kierunkowy to np wektor normalny płaszczyzny.
Pozdrawiam.
2) znajdź punkt wspólny podanej prostej i płaszczyzny (czyli rozwiąż układ równań); ponieważ szukana prosta jest prostopadła do płaszczyzny, to jej wektor kierunkowy to np wektor normalny płaszczyzny.
Pozdrawiam.