Oblicz kat alfa jaki tworzą ze sobą proste
U:x=t y=2t z=t V: x=0 y=t z=t
Oblicz kat alfa jaki tworzą ze sobą proste
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz kat alfa jaki tworzą ze sobą proste
Jeśli kąt między wektorami kierunkowymi tych prostych oznaczymy przez \(\displaystyle{ \beta}\), a szukany kąt między prostymi przez \(\displaystyle{ \alpha}\) to wówczas
\(\displaystyle{ \cos \alpha=|\cos\beta|}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \cos \alpha=|\cos\beta|}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 18:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 1 raz
Oblicz kat alfa jaki tworzą ze sobą proste
a mozna troche jasniej ?? ;> znalazlem na wiki wzor na kat miedzy prostymi, ale prostej zapisanej parametrycznie, tylko ze nie mam pojecia jak zapisac ta prosta parametrycznie poniewaz w kazdym wyjasnieniu znajduje ze ma byc ona rownolegla do jakiegos tam wektora a skad niby wziasc ten wektr ??
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Oblicz kat alfa jaki tworzą ze sobą proste
Napisałam chyba bardzo jasno, nie wiem, czego tu można nie zrozumieć.
Skoro Ci tak dobrze idzie szukanie na wiki, to może znajdź najpierw na wiki równanie prostej w postaci parametrycznej i zobacz jak ono powstaje. Wtedy może zobaczysz, że ten wektor jest podany w równaniu.
Pozdrawiam.
Skoro Ci tak dobrze idzie szukanie na wiki, to może znajdź najpierw na wiki równanie prostej w postaci parametrycznej i zobacz jak ono powstaje. Wtedy może zobaczysz, że ten wektor jest podany w równaniu.
Pozdrawiam.