Pole i obwod trojkata ABC
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Pole i obwod trojkata ABC
7.Wierzcholek C trojkata ABC jest punktem przeciecia sie prostych o rownaniu y=x+2 i y=2x+14, a wierzcholki A i B sa punktami przeciecia sie prostych z osia OX. Oblicz pole i obwod trojkata ABC.
- maya999
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 20 lis 2009, o 11:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Pole i obwod trojkata ABC
wyznacz wspolrzedne punktu C:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=x+2\\y=2x+14 \end{array}}\)
potem A:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=0\\y=x+2 \end{array}}\)
i B:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=0\\y=2x+14 \end{array}}\)
potem ze wzoru oblicz dlugosci odcinkow:
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{ \left(x_{B}-x_{A}\right)^2 +\left(y_{B}-y_{A}\right)^2}}\)
tak otrzymasz obwod
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=x+2\\y=2x+14 \end{array}}\)
potem A:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=0\\y=x+2 \end{array}}\)
i B:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} y=0\\y=2x+14 \end{array}}\)
potem ze wzoru oblicz dlugosci odcinkow:
\(\displaystyle{ |AB|= \sqrt{ \left(x_{B}-x_{A}\right)^2 +\left(y_{B}-y_{A}\right)^2}}\)
tak otrzymasz obwod
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Pole i obwod trojkata ABC
Sorry ale jestem cienki z tego działu i prosilbym o rozwiazane tego zadania jak wiesz jak to zrobic;)
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Pole i obwod trojkata ABC
\(\displaystyle{ x+2=2x+14}\)
\(\displaystyle{ x=-6}\)
\(\displaystyle{ y=2*(-6)+14=-10}\)
\(\displaystyle{ C=(-12.-10)}\)
Punkt A:
\(\displaystyle{ y=0+2=2}\)
\(\displaystyle{ A(0,2)}\)
Punkt B:
\(\displaystyle{ y=2*0+14}\)
\(\displaystyle{ B(0,14)}\)
Dalej dasz sobie sam radę.
Jakby co to pytaj .
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ x=-6}\)
\(\displaystyle{ y=2*(-6)+14=-10}\)
\(\displaystyle{ C=(-12.-10)}\)
Punkt A:
\(\displaystyle{ y=0+2=2}\)
\(\displaystyle{ A(0,2)}\)
Punkt B:
\(\displaystyle{ y=2*0+14}\)
\(\displaystyle{ B(0,14)}\)
Dalej dasz sobie sam radę.
Jakby co to pytaj .
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Pole i obwod trojkata ABC
Wyszlo mi ze x=-12
y=-10
Czyli punkt C wynosi= (-12,10)
ps. 0 podstawiles dlatego ze przy x nie ma zadnej liczby, bo nie wiem czy nie podstawia sie zamiast 0 jedynki i chce sie upewnic?
Bok AB: 0-0 do kawadratu + 14-2 do kwadratu czyli 0+144=pierwiastek z 144= 12 dobrze kombinuje?
y=-10
Czyli punkt C wynosi= (-12,10)
ps. 0 podstawiles dlatego ze przy x nie ma zadnej liczby, bo nie wiem czy nie podstawia sie zamiast 0 jedynki i chce sie upewnic?
Bok AB: 0-0 do kawadratu + 14-2 do kwadratu czyli 0+144=pierwiastek z 144= 12 dobrze kombinuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Pole i obwod trojkata ABC
Popełniłem błąd:
zamiast przy punktach A i B w miejsce y wstawić 0, to wstawiłem 0 w miejsce x
Przepraszam:).
Będzie tak:
Punkt A:
\(\displaystyle{ 0=x+2}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ A=(-2,0)}\)
Punkt B:
\(\displaystyle{ 0=2x+14}\)
\(\displaystyle{ x=-7}\)
\(\displaystyle{ B=(-7,0)}\)
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pzdr.
MM.
zamiast przy punktach A i B w miejsce y wstawić 0, to wstawiłem 0 w miejsce x
Przepraszam:).
Będzie tak:
Punkt A:
\(\displaystyle{ 0=x+2}\)
\(\displaystyle{ x=-2}\)
\(\displaystyle{ A=(-2,0)}\)
Punkt B:
\(\displaystyle{ 0=2x+14}\)
\(\displaystyle{ x=-7}\)
\(\displaystyle{ B=(-7,0)}\)
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pzdr.
MM.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
Pole i obwod trojkata ABC
Ok dzieki za informacje jeszcze bylbym wdzieczny gdybys mi napisal ile wynosza poszczegolne boki AB, BC, CA.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 44 razy
Pole i obwod trojkata ABC
\(\displaystyle{ AB=5}\)
\(\displaystyle{ BC=5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ AC=10 \sqrt{2}}\)
Pzdr.
MM.
\(\displaystyle{ BC=5 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ AC=10 \sqrt{2}}\)
Pzdr.
MM.
Pole i obwod trojkata ABC
Obliczyc pole trójkąta wyznaczonego w płaszczyźnie R3 przez pkt:
A(1,2,3)
B(1,5,4)
C(1,3,4)
Z wielką prośbą o pokazanie JAK to wyliczyć krok po kroku.
A(1,2,3)
B(1,5,4)
C(1,3,4)
Z wielką prośbą o pokazanie JAK to wyliczyć krok po kroku.