znalezc wektor kierunkowy prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
funked
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 gru 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia

znalezc wektor kierunkowy prostej

Post autor: funked »

Witam, potrzebuje znalezc wektor kierunkowy takiej prostej :


L: \(\displaystyle{ \begin{cases} 2x - y + 3z - 5 = 0 \\ -x + 4y + 2z - 1 = 0 \end{cases}}\)


z gory dziekuje za pomoc.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

znalezc wektor kierunkowy prostej

Post autor: BettyBoo »

Iloczyn wektorowy wektorów normalnych podanych płaszczyzn.

Pozdrawiam.
godzil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 4 lut 2009, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

znalezc wektor kierunkowy prostej

Post autor: godzil »

\(\displaystyle{ [2,-1,3] x [-1,4,2] = [-14,-7,7]}\)
ODPOWIEDZ