Proszę o pomoc w zadaniu:
Wyznaczyć pole trójkąta, którego wierzchołkami są punkty przegięcia osi układu współrzędnych z płaszczyzną: \(\displaystyle{ 2x-y+3z+5=0}\)
Pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Pole trójkąta
Wyznacz po prostu te punkty przecięcia. Powiedzmy, że oznaczasz je A,B,C. Oblicz \(\displaystyle{ \vec{AB},\vec{AC}}\).
\(\displaystyle{ S_{\Delta ABC}=\frac{1}{2}|\vec{AB} \times \vec{BC}|}\).
\(\displaystyle{ S_{\Delta ABC}=\frac{1}{2}|\vec{AB} \times \vec{BC}|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 16 razy
Pole trójkąta
Ale właśnie chciałabym prosić o pomoc w wyznaczeniu tych punktów przegięcia, bo nie wiem jak je wyznaczyć.-- 31 stycznia 2010, 18:24 --Ale właśnie chciałabym prosić o pomoc w wyznaczeniu tych punktów przegięcia, bo nie wiem jak je wyznaczyć.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Pole trójkąta
Wskazówka:
Równanie osi OX:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=0 \\ z=0 \end{cases}}\)
Równanie osi OY:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=t \\ z=0 \end{cases}}\)
Równanie osi OZ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \\ z=t \end{cases}}\)
Żeby wyznaczyć punkty wspólne, układasz układ równań złożony z równania danej osi i równania płaszczyzny.
Równanie osi OX:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=t \\ y=0 \\ z=0 \end{cases}}\)
Równanie osi OY:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=t \\ z=0 \end{cases}}\)
Równanie osi OZ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=0 \\ y=0 \\ z=t \end{cases}}\)
Żeby wyznaczyć punkty wspólne, układasz układ równań złożony z równania danej osi i równania płaszczyzny.