Układ równań z parametrem w geometrii analit.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
osob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 10 sty 2010, o 17:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Układ równań z parametrem w geometrii analit.

Post autor: osob »

Cześć..
Mam problem z zadaniem z Kiełbasy 276/47

Treść: 'Zbadaj, dla jakich wartości parametru a istnieje dokładnie jedna para liczb x, y spełniająca układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases}
x^2 + y^2 + 2x \le 1
\\
x - y + a =0
\end{cases}}\)


Przypomniałem sobie ten schemat zadania z prostymi układami .. ale ten powyżej chyba jest deczko bardziej skomplikowany.. przynajmniej dla mnie ;/ .. Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu.. lub podsunięcie jakiegoś zgrabnego rozumowania ..


bo nie wiem.. wyznaczenie y z drugiego równania i wstawienie do pierwszego - trochę za proste.. coś tam niby wyszło, ale nie wiem jak to zinterpretować w kontekście tego zadania..
Wyszły mi 2 rozwiązania
\(\displaystyle{ x_{1} = \frac{-1 - \sqrt{3-4a}}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{-1 + \sqrt{3-4a}}{2}}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Układ równań z parametrem w geometrii analit.

Post autor: piasek101 »

Pierwsze to koło, drugie prosta - kiedy prosta ma z kołem jeden punkt wspólny ? Gdy jest styczną.

Czyli jej odległość od środka koła ma być równa promieniowi tegoż.
ODPOWIEDZ