Witam,
Mam zadanie: Wyznaczyć równania prostych przechodzących przez początek układu współrzednychodległych o 1 od okręgu \(\displaystyle{ x ^{2}-6x+y ^{2}+8=0}\)
Doprowadziłem sobie to do postaci \(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+y ^{2}=1}\)
no i ztego wiem ze srodek okregu ma wsp. S=(3,0) i r=1 i teraz niewiem jak wyznaczyc proste przechodzące przez poczatek układu odległych o 1 od tego okregu ??
z góry dzieki za pomoc
wyznaczyć proste odległe o 1 od okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 11 lut 2009, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
wyznaczyć proste odległe o 1 od okregu
zapiszmy rownanie innego okregu ktorego promien jest dluzszy o 1 od wczesniejszego
\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+y ^{2}=4}\)
teraz musisz tylko znalesc styczne do tego okregu przechodzace przez poczatek ukladu wspolrzednych
\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+y ^{2}=4}\)
teraz musisz tylko znalesc styczne do tego okregu przechodzace przez poczatek ukladu wspolrzednych