postać kanoniczna krzywej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Paul_Kirszner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 lut 2009, o 21:32
Płeć: Mężczyzna

postać kanoniczna krzywej

Post autor: Paul_Kirszner »

Witam,
Mam zadanie : napisać równanie kanoniczne krzywej \(\displaystyle{ 4x ^{2}-16x-9y ^{2}-20=0}\)
i niewiem jak to zrobić niby mam wzor na postac kanoniczną \(\displaystyle{ y=a(x-p) ^{2}+q}\)
wiem ze ta krzywa to hiperbola bo wyprowadzilem sobie tamto równanie ale i tak niewiem jak zrobic postac kanoniczna
z góry dzieki za pomoc
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

postać kanoniczna krzywej

Post autor: JankoS »

Równanie kanoniczne hiperboli to \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2} - \frac{y^2}{b^2}=1.}\) Podany przez Kolegę wzór dotyczy paraboli.
Paul_Kirszner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 11 lut 2009, o 21:32
Płeć: Mężczyzna

postać kanoniczna krzywej

Post autor: Paul_Kirszner »

dzieki wielkie
ODPOWIEDZ