Na wykresie funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
PannaAnna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 27 sty 2010, o 20:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Na wykresie funkcji

Post autor: PannaAnna »

Na wykresie funkcji \(\displaystyle{ y=2x ^{2} +3}\) znajdź taki punkt A, aby pole trójkąta o wierzchołkach \(\displaystyle{ A,O=(0,0) i B=(4,4)}\)było najmniejsze. Wyznacz to pole.
Próbowałam zrobić to w ten sposób:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left| \left( \vec{OA}, \vec{OB} \right) \right|}\)
No i wyszło mi coś takiego: \(\displaystyle{ P= \left|-4x ^{2}+2x-6 \right|}\). Wynik w odpowiedziach to: A(2,4), a pole=4. Dla mnie oczywiście tak nie wyszło. Ale ten punkt nawet nie należy do prostej. No i nie wiem...
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Na wykresie funkcji

Post autor: JankoS »

PannaAnna pisze:Wynik w odpowiedziach to: A(2,4), a pole=4. Dla mnie oczywiście tak nie wyszło.
Bo i wyjść nie mogło. Cytowany wynik jest błędny. Pole ma maksimum dla \(\displaystyle{ x= \frac{-2}{8}}\).
Ajok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 24 lut 2010, o 11:12
Płeć: Mężczyzna

Na wykresie funkcji

Post autor: Ajok »

Pole ma raczej minimum dla x = \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) , a nie tak jak Janko napisał - \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ