pole trojkata ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
komoreczka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 16:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

pole trojkata ABC

Post autor: komoreczka »

Oblicz pole trójkata ABC wiedzac ze A=(-6,2) C=(3,2) natomiast współrzędne punktu B sa rozwiązaniem ukladu rownan:
y= \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\) x+4
y=-x+5

Obliczylam B, ale nie wiem co dalej...
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

pole trojkata ABC

Post autor: ppolciaa17 »

wyznaczyć np prostą zawierająca punkty AC i do niej prostą prostopadłą prostopadła przechodzącą przez punkt B.. przecięcie tych prostych będzie punktem D.. \(\displaystyle{ \left| DB \right|}\)to wysokość a \(\displaystyle{ \left|AC \right|}\) podstawa..
ODPOWIEDZ