prosta w ukladzie współzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natalicz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 275
Rejestracja: 29 lip 2009, o 12:43
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

prosta w ukladzie współzędnych

Post autor: natalicz »

Obrazem punktu A=(199,397) w symetrii osiowej względem prostej a jest punkt A'=(-201,-403), a obrazem punktu B=(-199,-404) , w tej symetrii jest punkt B'=(201,396).Narysuj prosta a w ukladzie współrzednych.

dzieki
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

prosta w ukladzie współzędnych

Post autor: buba72 »

Znajdź środki odcinków \(\displaystyle{ AA ^{'} i BB ^{'}}\) ze wzoru na środek. Wyjdą ci 2 punkty i znajdź równanie prostej przechodzącej przez te 2 punkty.
ODPOWIEDZ