wyznaczyć równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
wyznaczyć równanie okręgu
Środek okręgu leży na prostej \(\displaystyle{ x=1}\). Napisz równanie tego okręgu, jeśli wiadomo, że każda prosta \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x+b}\) dla \(\displaystyle{ b \in {-6,9}}\) ma z tym okręgiem jeden pkt wspólny.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2010, o 15:35 przez tomi140, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
wyznaczyć równanie okręgu
Po pierwsze, skoro te dwie proste sa styczne do okręgu, to ich odległość jest równa średnicy:
Równania podanych prostych:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y-6=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y+9=0}\)
Wzór na odległość dwóch prostych równoległych \(\displaystyle{ Ax+By+C=0,Ax+By+C'=0}\):
\(\displaystyle{ d=\frac{|C-C'|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
W tym wypadku \(\displaystyle{ d=\frac{|15|}{\sqrt{1+\frac{1}{4}}}=6\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ r=3\sqrt{5}}\)
Równanie okręgu ma zatem postać \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-k)^{2}=45}\)
Środek okręgu musi leżeć na prostej równoodległej od podanych prostych, tzn. na prostej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y+\frac{-6+9}{2}=0}\)
Z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}x-y+\frac{3}{2}=0 \\ x=1 \end{cases}}\)
otrzymujesz współrzędne środka okręgu: \(\displaystyle{ S=(1,2)}\).
Ostatecznie, \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-2)^{2}=45}\) jest szukanym równaniem okręgu.
Równania podanych prostych:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y-6=0}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y+9=0}\)
Wzór na odległość dwóch prostych równoległych \(\displaystyle{ Ax+By+C=0,Ax+By+C'=0}\):
\(\displaystyle{ d=\frac{|C-C'|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
W tym wypadku \(\displaystyle{ d=\frac{|15|}{\sqrt{1+\frac{1}{4}}}=6\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ r=3\sqrt{5}}\)
Równanie okręgu ma zatem postać \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-k)^{2}=45}\)
Środek okręgu musi leżeć na prostej równoodległej od podanych prostych, tzn. na prostej \(\displaystyle{ \frac{1}{2}x-y+\frac{-6+9}{2}=0}\)
Z układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}x-y+\frac{3}{2}=0 \\ x=1 \end{cases}}\)
otrzymujesz współrzędne środka okręgu: \(\displaystyle{ S=(1,2)}\).
Ostatecznie, \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-2)^{2}=45}\) jest szukanym równaniem okręgu.