Równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
freddie.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 sty 2010, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Równanie prostej

Post autor: freddie. »

Prosta K o równaniu \(\displaystyle{ y=\frac{\sqrt{3}k}{2}}\) jest nachylona do osi OX pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Prosta L przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ a=2 \frac{ \sqrt{3} }{\sqrt{5}}}\) i jest nachylona do osi OX po kątem \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Znajdź równanie prostej.




Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y = -4x +6}\) i zawierającej jedną ze średnic okręgu o równaniu \(\displaystyle{ (x-4) {2} + (y-60){2}= 10}\)

(W drugim zadaniu nawiasy są do kwadratu. Coś tego nie widać zbytnio...)

PS Prosiłbym o bardziej szczegółowe rozwiązanie zadania. Jeszcze nie miałem g. analitycznej, a moja dziewczyna na gwałt tego potrzebuje.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie prostej

Post autor: piasek101 »

freddie. pisze: Jeszcze nie miałem g. analitycznej, a moja dziewczyna na gwałt tego potrzebuje.
Na gwałt to się nie przyda - w geometrii to się dziewczyny zatracają.

Poważniej.
2.
Szukana prosta jest postaci \(\displaystyle{ y=0,25x+b}\) i przechodzi przez środek okręgu \(\displaystyle{ S(4; 60)}\)
ODPOWIEDZ