dane są punkty..

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Vajola91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2010, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

dane są punkty..

Post autor: Vajola91 »

zad1
Dane są punkty M=(-1,3) i N=(2,5). Na osi Ox znajdź:
a)taki punkt A, aby suma jego odległości od danych punktów była najmniejsza.
b) taki punkt B, aby suma kwadratów jego odległości d danych punktów była najmniejsza.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dane są punkty..

Post autor: piasek101 »

a) wyznaczyć N' w symetrii względem osi X (oczywiście punktu N).

Potem prosta MN'; jej punkt przecięcia z osią X (szukany)

b) np tak
Szukany (x; 0) wyznaczyć sumę kwadratów odległości od danych (zależna od x-sa) i minimum otrzymanej d(x).
Vajola91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2010, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

dane są punkty..

Post autor: Vajola91 »

skąd wiadomo w podpunkcie a, że ta suma będzie najmniejsza jeżeli tak to zrobię?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

dane są punkty..

Post autor: piasek101 »

Vajola91 pisze:skąd wiadomo w podpunkcie a, że ta suma będzie najmniejsza jeżeli tak to zrobię?
Jeśli szukany to np (P).
Punkty MPN' leżą na jednej prostej - czyli najkrótsza droga od M do N' wiedzie przez P.
A |NP|=N'P| więc mamy co trzeba.
Vajola91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 27 sty 2010, o 15:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

dane są punkty..

Post autor: Vajola91 »

Dziękuję:)
ODPOWIEDZ