równanie prostej i rzuty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lottta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 sty 2010, o 19:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

równanie prostej i rzuty

Post autor: lottta »

1. Prostą \(\displaystyle{ l: \begin{cases} 6x+2y-z=0 \\ 3x+2y+2z=0 \end{cases}}\) zapisać w postaci parametrycznej.
2. Znaleźć rzut prostokątny punktu \(\displaystyle{ P=(3, -2, 1)}\) na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi : 2x-y+3z=0}\)
3. Znaleźć rzut ukośny w kierunku wektora \(\displaystyle{ \vec{v} =(-1, -1, 1)}\) punktu \(\displaystyle{ P=(-2, 2, 1)}\) na prostą
\(\displaystyle{ l:\frac{x-1}{2}}\)=\(\displaystyle{ \frac{y-1}{4}}\)=\(\displaystyle{ \frac{z}{3}}\)

Bardzo mi zależy na zrozumieniu metody, same wyniki mnie nie satysfakcjonują:)
Z góry dzięki
ODPOWIEDZ