czesc mam takie zadanie i nie wiem jak sobie z nim poradzic:
Wektor \(\displaystyle{ d= \left[3,-1 \right]}\) jest zaczepiony w punkcjie B(-4, 2) niech punkt o współrzędnych C (x,y) oznacza współrzędne końca dowolnego wektora równoległego do wektora d i zaczepionego w punkcie B. Zapisz y jako funkcje x.
Prosze o jakies wskazówki rysunki dzieki z góry
równoległy wektor
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
równoległy wektor
Można tak
Wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) zawiera się w prostej BC, która jest prostopadła do \(\displaystyle{ [1,-3]}\) , a więc ma równanie \(\displaystyle{ x+4-3(y-2)=0.}\)
Wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) zawiera się w prostej BC, która jest prostopadła do \(\displaystyle{ [1,-3]}\) , a więc ma równanie \(\displaystyle{ x+4-3(y-2)=0.}\)