z postaci odcinkowej do kierunkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nowy targ
- Podziękował: 20 razy
z postaci odcinkowej do kierunkowej
Jak mam przekształcić równanie \(\displaystyle{ \frac{x}{5} + \frac{y}{9} =1}\) do postaci kierunkowej?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
z postaci odcinkowej do kierunkowej
Musisz przekształcić prostą do postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\).
\(\displaystyle{ \frac{x}{5}+ \frac{y}{9}=1 /*45}\)
\(\displaystyle{ 9x+5y-45=0}\)
\(\displaystyle{ 5y=-9x+45}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{9}{5}x+9}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{5}+ \frac{y}{9}=1 /*45}\)
\(\displaystyle{ 9x+5y-45=0}\)
\(\displaystyle{ 5y=-9x+45}\)
\(\displaystyle{ y=- \frac{9}{5}x+9}\)