Wyznacz parametr m

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Lbubsazob »

Wyznacz parametr m, tak aby prosta \(\displaystyle{ y= \left( \log _{8}m- \frac{1}{3} \right) x-5}\) była nachylona do osi OX pod kątem \(\displaystyle{ 135 ^{\circ}}\).
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Shameyka »

\(\displaystyle{ a=tg135=tg(90+45)=-ctg45=-1}\)
\(\displaystyle{ log_{8}m- \frac{1}{3}=-1}\)
\(\displaystyle{ log_{8}m=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ log_{8}m=log_{8}8^{ -\frac{2}{3} }}\)
\(\displaystyle{ m=8^{ -\frac{2}{3}}= \frac{1}{4}}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Lbubsazob »

To jak prosta jest nachylona do osi OX pod jakimś kątem, to zawsze trzeba wyznaczyć tg tego kąta?
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Shameyka »

wsp a to tg kata nachylenia do OX
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Lbubsazob »

A jakby był kąt nachylenia do osi OY?
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Shameyka »

to bys musiala zbadac jak to sie wiąze z nachyleniem do OX latwe bo ta sama plaszczyzna:)
Awatar użytkownika
Hondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 307
Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 14 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Hondo »

a dlaczego korzystamy tutaj z funkcji tg?
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Wyznacz parametr m

Post autor: Lbubsazob »

Współczynnik a to tangens nachylenia prostej do osi OX.
ODPOWIEDZ