trójkąt ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Alex8888
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lis 2009, o 15:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

trójkąt ABC

Post autor: Alex8888 »

Punkty \(\displaystyle{ A=(-1,-2)}\) i punkt \(\displaystyle{ B=(2,-1), \ C=(1,2)}\) są wierzchołkami trójkąta ABC. Długość odcinka \(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{10}}\), równanie prostej m do której należą punkty B i C \(\displaystyle{ y= -3x + 5}\), równanie prostej k prostopadłej to prostej m takiej że A należy do k \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x - \frac{5}{3}}\). Mam problem z podpunktem d- uzasadnij,że środek okręgu opisanego na trójkącie ABC nie należy do prostej k. Mam zrobić ten podpunkt wykorzystując równanie okręgu i nie wiem jak mam to zrobić
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, o 15:15 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

trójkąt ABC

Post autor: lukasz1804 »

Aby wyznaczyć równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC należy poprowadzić okrąg przez wszystkie trzy wierzchołki. Z równania okręgu łatwo odczytamy współrzędne środka okręgu, a potem upewniamy się, że ten punkt nie należy do prostej k.
ODPOWIEDZ