Równanie prostej prostopadłej do dwóch prostych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mithelin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 22 sty 2010, o 21:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Równanie prostej prostopadłej do dwóch prostych

Post autor: mithelin »

Witam. Mam problem z następującym zadaniem:

Napisać równanie prostej \(\displaystyle{ l_{o}}\) przecinającej proste:

\(\displaystyle{ l_{1}: \frac{x-1}{2} = y = \frac{z+1}{2}}\) i \(\displaystyle{ l_{2}: \begin{cases} x=-1+2t \\ y=1+t \\ z=2t, t \in R \end{cases}}\)

pod kątem prostym.
Awatar użytkownika
EnsamVarg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
Pomógł: 30 razy

Równanie prostej prostopadłej do dwóch prostych

Post autor: EnsamVarg »

Wektor kierunkowy szukanej prostej jest np rowny iloczynowi wektorowemu wektorow kierunkowych
danych prostych.
itamasek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 28 paź 2012, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: internet

Równanie prostej prostopadłej do dwóch prostych

Post autor: itamasek »

Mam wektor kierunkowy, ale brak mi jeszcze punktu. Pewnie nie mogę dobrać dowolnego?
ODPOWIEDZ