Problem z równaniem okręgu (a raczej koła)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Problem z równaniem okręgu (a raczej koła)

Post autor: Lbubsazob »

Nierówność \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-6y \ge 0}\) przedstawia koło o polu równym
a)\(\displaystyle{ 81\pi}\)
b)\(\displaystyle{ 36\pi}\)
c)\(\displaystyle{ 9\pi}\)
d)\(\displaystyle{ 6\pi}\)
Poprawne powinno być c, ale jak to wyliczyć?
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Problem z równaniem okręgu (a raczej koła)

Post autor: TheBill »

Moim zdaniem to nie koło
ODPOWIEDZ