Obliczyć kąt między płaszczyznami:
\(\displaystyle{ x-y+2z+3=0}\), a płaszczyzną Y0Z
jak to zrobić?
Obliczyć kąt między płaszczyznami
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć kąt między płaszczyznami
Jeśli przez \(\displaystyle{ \alpha}\) oznaczymy szukany kąt między płaszczyznami, a przez \(\displaystyle{ \beta}\) oznaczymy kąt między wektorami normalnymi tych płaszczyzn, to
\(\displaystyle{ \cos \alpha=|\cos\beta|}\).
Podstaw do wzoru i gotowe.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \cos \alpha=|\cos\beta|}\).
Podstaw do wzoru i gotowe.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć kąt między płaszczyznami
\(\displaystyle{ YOZ}\) jest prostopadła do osi \(\displaystyle{ OX}\), więc jej wektorem normalnym jest np \(\displaystyle{ [1,0,0]}\) (btw jej równaniem jest \(\displaystyle{ x=0}\)).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 27 wrz 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gniew
- Podziękował: 199 razy
Obliczyć kąt między płaszczyznami
tylko skąd w odp. jest ,że \(\displaystyle{ sin \frac{ \sqrt{6} }{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Obliczyć kąt między płaszczyznami
Tego nie wiem Jesteś pewien, że to odpowiedź do tego zadania?
Zależność między kątami jest taka, jak pisałam wyżej - co łatwo widać jak się to narysuje i rozpatrzy przypadki wzajemnego położenia wektorów normalnych płaszczyzn.
Pozdrawiam.
Zależność między kątami jest taka, jak pisałam wyżej - co łatwo widać jak się to narysuje i rozpatrzy przypadki wzajemnego położenia wektorów normalnych płaszczyzn.
Pozdrawiam.