Utknąłem...=/
Wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) = [2,-2,3] przedstawić w postaci sumy dwóch wektorów z których jeden jest prostopadły a drugi równoległy do wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) = [-1,0,2]
prostopadłość i równoległość wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
prostopadłość i równoległość wektorów
Szukanym wektorem równoległym do \(\displaystyle{ \vec{b}}\) jest rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\) (oznaczmy go przez \(\displaystyle{ \vec{c}}\)) natomiast szukany wektor prostopadły \(\displaystyle{ \vec{p}}\) wyznacza się z szukanego związku:
\(\displaystyle{ \vec{a}=\vec{p}+\vec{c}\ \Rightarrow \ \vec{p}=\vec{a}-\vec{c}}\)
Podstaw do wzorów i gotowe.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \vec{a}=\vec{p}+\vec{c}\ \Rightarrow \ \vec{p}=\vec{a}-\vec{c}}\)
Podstaw do wzorów i gotowe.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
prostopadłość i równoległość wektorów
Hmm, a mógłbyś jeszcze z grubsza napisać jak na składowych wykonać rzut prostokątny wektora na wektor?? Szczerze mówiąc nigdy sie z tym nie spotkałem, ale z drugiej strony chyba za specjalnie nie szukałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
prostopadłość i równoległość wektorów
Mogłabym napisać
Wzór na rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\):
\(\displaystyle{ r_{\vec{b}}(\vec{a})=\frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{b}|^2}\cdot\vec{b}}\)
Jak się oblicza długość wektora, iloczyn skalarny wektorów i jak się mnoży wektor przez liczbę kiedy są podane współrzędne to chyba wiesz?
Pozdrawiam.
Wzór na rzut wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\):
\(\displaystyle{ r_{\vec{b}}(\vec{a})=\frac{\vec{a}\circ\vec{b}}{|\vec{b}|^2}\cdot\vec{b}}\)
Jak się oblicza długość wektora, iloczyn skalarny wektorów i jak się mnoży wektor przez liczbę kiedy są podane współrzędne to chyba wiesz?
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
prostopadłość i równoległość wektorów
Nom myślę, że sobie poradzę
Dzięki za pomoc i sorry za to faux pas... Nie doczytałem nazwy użytkownika.
Dzięki za pomoc i sorry za to faux pas... Nie doczytałem nazwy użytkownika.