Określić wzajemne położenie prostych.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
para_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 10 paź 2009, o 17:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lublin

Określić wzajemne położenie prostych.

Post autor: para_1989 »

określ wzajemne położenie prostej l1 i l2
\(\displaystyle{ l_1: \ x-y=0\\
2x-z=-1}\)


\(\displaystyle{ l_2: \ x=1-t\\
y=-2\\
z=t}\)
Ostatnio zmieniony 22 sty 2010, o 12:08 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
johanneskate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 488
Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 2 razy

Określić wzajemne położenie prostych.

Post autor: johanneskate »

najpierw sprawdź czy są prostopadłe(iloczyn skalarny wektorów kierunkowych równy 0) bądź równoległe(iloczyn wektorowy równy 0). Jeżeli nie są prostopadłe ani równoległe, bierzesz pkt z obu prostych, wyznaczasz z nich wektor, i gdy iloczyn mieszany tych trzech wektorów jest równy zero, proste przecinają się, jeśli nie to są skośne.
ODPOWIEDZ